24 maj 2012

how to bake a perfect cake?

Lubię nowości. Lubię eksperymentować z przepisami, modyfikować je i wymyślać swoje wersje znanych mi dań i wypieków. Ostatnio kupiłam kilogram rabarbaru i przez parę dni leżał biedaczek zapomniany w lodówce. Wczoraj jednak znowu został królem kuchni. Uważam, że rabarbar jest idealny zarówno w ciastach jak i w kompocie. Muszę przyznać, że kompot rabarbarowy uwielbiam i piję hektolitrami. Koniecznie jednak musi być z cukrem waniliowym - wtedy smak jest niepowtarzalny!



Z połowy kilograma postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie, w której rabarbar kryje się pod bezową pierzynką. Ciasto wyszło bardzo fajne w smaku, bo kwaskowaty rabarbar doskonale równoważy słodką bezę i kruchy spód.
Do upieczenia potrzebne jest:

175g mąki pszennej
100g masła - zimnego pokrojonego w drobną kostkę
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru

Ciasto zagniatamy i na 30min odkładamy do lodówki. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy ok. 24cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180*C przez 30min.



0,5 kg rabarbaru myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy do miękkości na patelni z 5ma łyżkami cukru. Rabarbar wykładamy na upieczony spód.



Bezę przygotowujemy z:
4 białek
200g cukru pudru
2 łyżek mąki ziemniaczanej.

Białka ubijamy na obrotach średniej prędkości. Dodajemy cukier po łyżce, na końcu dodajemy mąkę. Ubijamy do kremowej, gładkiej konsystencji. Bezę wykładamy na rabarbar, łyżką robimy "rogi" (beza ciągnie się przy dotknięciu łyżką) i pieczemy jeszcze 20min w 180*C. Podajemy ostudzoną.







Patrzę na zdjęcia i myślę sobie, że całkiem nieźle wpisują się w pastelowy trend tego lata. Podoba mi się to, bo radość i lekkość aż z nich bije.
Miłego dnia! Ja zaraz zmykam do pracy. A jutro kolejny egzamin. Uff...

Pozdrawiam,
Agnieszka

19 komentarzy:

  1. Wygląda kusząco, ale tylko popatrzę... niestety ;o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda cudownie :) muszę wypróbować Twój przepis :)
    Powodzenia na egzaminie! Trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Twoje muffinki z truskawkami. Buziaki! :)

      Usuń
  3. mmmm.... rabarbar... mmmm.... pastele... wszystko co Anuszki kochają najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko, jak ja widzę takie ciasta,to od razu bym biegła piec :) Dzięki za przepis, na pewno go wypróbuję. A zdjęcia jak zwykle super!
    A tymczasem zapraszam do mnie na Candy - http://www.fotobloo.blogspot.com/2012/05/candy.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis! Wypróbuję na pewno!
    Powodzenia na egzaminie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie się prezentuje, a zdjęcie w formie z zarumienioną bezą cudne :)
    Pozdrawiam serdecznie i powodzenia na egzaminie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne :) smakowitości, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda :) chyba wypróbuję ten przepis z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście modne pastelowe zdjęcia muszą być ! hihihi :D
    Tarty muszę spróbować, a co do kompotu to szczerze nigdy z cukrem waniliowym nie robiłam , a mimo wszystko z normlanym cukrem uwielbiam ! Ale trzeba w końcu próbować nowych smaków ! :) niech no ja tylko dorwę rabarbar w moje rączki , hihihi :)
    Pozdrawiam,
    Maedlein ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja miłość do Ciebie po tym poście wzrosła ponownie! ♥
    No przecież ja to normalnie spróbuję zrobić! Tartę spróbuję... Bo przecież sobie nie daruję jak nie zrobię o_O
    Pięknie wygląda!
    Dzięki wielkie za przepis :*
    Kocham rabarbar ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. tarte zrobilam, przepyszna! dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zainspirowałam się, leciutko zmodyfikowałam i zostały mi tylko kruche okruchy... Pyszny pomysł! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie piekę ciasto według Twojego przepisu, też go troszkę zmodyfikowałam i już nie mogę się doczekać degustacji :) Gorąco pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. perfekt, przy najbliższym kryzysie odchudzaniowym przychodzę po przepis na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I naprawdę zrobiłaś mi ochotę na rabarbar!

    OdpowiedzUsuń