Zakochałam się w nich! Przepis wrzucę wieczorem, żeby można było dorzucić je do śniadania do pracy Ukochanej osobie.
Kupcie tylko 200g słonecznika, kostkę masła (250g), brązowy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, płatki owsiane, mąkę pszenną i... czekajcie na przepis.
Dla mnie mistrzostwo świata!
Do wieczora!
Agnieszka
Wieczór nadszedł, czas więc na pieczenie ciasteczek.
Potrzebujemy:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklankę płatków owsianych
1 szklankę nasion słonecznika (łuskanych, niesolonych!)
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 kostkę masła - 250g (wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie)
16g cukru waniliowego
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
Na suchej patelni zezłacamy nasiona słonecznika i pozwalamy im ostygnąć.
W tym czasie masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól ucieramy mikserem.
Do masy dorzucamy płatki owsiane, słonecznik i mąkę. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie błyszczące i tłuste. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175*. Kiedy będzie się nagrzewał, formujemy w dłoniach kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy i układamy w dość dużych odstępach od siebie na blaszkach. Pieczemy 13min (do zazłocenia), studzimy na kratce. Zajadamy z herbatką, z mlekiem, z czym tylko lubimy.
No i dorzucamy do drugiego śniadania do pracy!
Miłego wieczoru Wam życzę!
mniam, wygląda pysznie, uwielbiam ciastka owsiane wszelkiego rodzaju. Niecierpliwie czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie... Ciekawe, czy trudne do zrobienia?
OdpowiedzUsuńZ niecierpliwoscia czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńO mniam, czekam z niecierpliwoscia, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczekam z niecierpliwością uwielbiam ciasteczka owsiane w każdej postaci!!!
OdpowiedzUsuńmagda
czekam z niecierpliwością! ostatnio chodzą za mną ciasteczka owsiane :)
OdpowiedzUsuńmam wszystko! czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńDziałajcie! Smacznego. :)
OdpowiedzUsuńSuper się składa, bo mam w domu wszystkie składniki, jutro piekę :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis
Aga
wyglądają cudnie
OdpowiedzUsuńJak tylko zdobędę składniki skuszę się z przyjemnością i upiekę.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńZapisuję i robię, przepis świetny :)
OdpowiedzUsuńŚciskam :)
jadłam podobne,ale kupne. swoje pewnie są o niebo lepsze.
OdpowiedzUsuńprzepis bardzo czytelny i łatwy w wykonaniu. Ciasteczka zdrowe i smaczne, warto z nimi zgrzeszyć:))))
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie zdrowe ,owsiane ,małe wypieki,a do śniadanka przede wszystkim;),w takim właśnie temacie jest mój blog,zapraszam.
OdpowiedzUsuńzapożyczę ten przepis z pewnością :) właśnie czegoś takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuńAgutku będzie mi bardzo miło jeśli przyjmiesz ode mnie wyróżnienie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie i skoro twierdzisz, że są przepyszne, to na pewno takie są! :) przepis zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńoj, ten przepis podbił moje serducho - coś mi się wydaję, że go dzisiaj wypróbuję !!! pozdrawiam, ewa
OdpowiedzUsuńjutro w planach placek ze śliwkami ale takie ciasteczka z pewnością zrobię niedługo!;)
OdpowiedzUsuńjuż są na moim stole - niebawem zdjęcia na moim blogu i jak zwykle link to twojego posta w którym znalazłam przepis - są wyśmienite !!!! pozdrawiam, ewa
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko! ♥
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle smakowicie, a że w moim stanie wszelkie słodkości kuszą, to niebawem i ja je popełnię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Agutek, muszę Ci wyznać miłość i pełne uwielbienie do tego co robisz. Śledzę Cię już od tak dawna i nadal mnie zaskakujesz. A i moja mama jest Twoją wielką fanką! Buziaki, Mal & bibusie ;*
OdpowiedzUsuńNiewiele skąłdników i wykonanie proste. I jak tu się nie skusić??? Chyba sie nie da :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, zaraz zabieram się do pracy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zrobiłam, ale mam jedną uwagę, ciastka są potwornie tłuste, ilość masła ograniczyłabym do 100g, tłuszcz mi się przelewał między palcami gdy je kształtowałam
OdpowiedzUsuń