26 lip 2011

smacznie i zdrowo.

Zakochałam się w nich! Przepis wrzucę wieczorem, żeby można było dorzucić je do śniadania do pracy Ukochanej osobie.
Kupcie tylko 200g słonecznika, kostkę masła (250g), brązowy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, płatki owsiane, mąkę pszenną i... czekajcie na przepis.
Dla mnie mistrzostwo świata!



Do wieczora!
Agnieszka

Wieczór nadszedł, czas więc na pieczenie ciasteczek.

Potrzebujemy:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklankę płatków owsianych
1 szklankę nasion słonecznika (łuskanych, niesolonych!)
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 kostkę masła - 250g (wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie)
16g cukru waniliowego
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli

Na suchej patelni zezłacamy nasiona słonecznika i pozwalamy im ostygnąć.
W tym czasie masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól ucieramy mikserem.
Do masy dorzucamy płatki owsiane, słonecznik i mąkę. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie błyszczące i tłuste. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175*. Kiedy będzie się nagrzewał, formujemy w dłoniach kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy i układamy w dość dużych odstępach od siebie na blaszkach. Pieczemy 13min (do zazłocenia), studzimy na kratce. Zajadamy z herbatką, z mlekiem, z czym tylko lubimy.
No i dorzucamy do drugiego śniadania do pracy!

Miłego wieczoru Wam życzę!

27 komentarzy:

  1. mniam, wygląda pysznie, uwielbiam ciastka owsiane wszelkiego rodzaju. Niecierpliwie czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie... Ciekawe, czy trudne do zrobienia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z niecierpliwoscia czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, czekam z niecierpliwoscia, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. czekam z niecierpliwością uwielbiam ciasteczka owsiane w każdej postaci!!!
    magda

    OdpowiedzUsuń
  6. czekam z niecierpliwością! ostatnio chodzą za mną ciasteczka owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam wszystko! czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Działajcie! Smacznego. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super się składa, bo mam w domu wszystkie składniki, jutro piekę :)
    dzięki za przepis
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak tylko zdobędę składniki skuszę się z przyjemnością i upiekę.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuję i robię, przepis świetny :)

    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jadłam podobne,ale kupne. swoje pewnie są o niebo lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  13. przepis bardzo czytelny i łatwy w wykonaniu. Ciasteczka zdrowe i smaczne, warto z nimi zgrzeszyć:))))

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam wszelkie zdrowe ,owsiane ,małe wypieki,a do śniadanka przede wszystkim;),w takim właśnie temacie jest mój blog,zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  15. zapożyczę ten przepis z pewnością :) właśnie czegoś takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Agutku będzie mi bardzo miło jeśli przyjmiesz ode mnie wyróżnienie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają fantastycznie i skoro twierdzisz, że są przepyszne, to na pewno takie są! :) przepis zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. oj, ten przepis podbił moje serducho - coś mi się wydaję, że go dzisiaj wypróbuję !!! pozdrawiam, ewa

    OdpowiedzUsuń
  19. jutro w planach placek ze śliwkami ale takie ciasteczka z pewnością zrobię niedługo!;)

    OdpowiedzUsuń
  20. już są na moim stole - niebawem zdjęcia na moim blogu i jak zwykle link to twojego posta w którym znalazłam przepis - są wyśmienite !!!! pozdrawiam, ewa

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają niezwykle smakowicie, a że w moim stanie wszelkie słodkości kuszą, to niebawem i ja je popełnię:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Agutek, muszę Ci wyznać miłość i pełne uwielbienie do tego co robisz. Śledzę Cię już od tak dawna i nadal mnie zaskakujesz. A i moja mama jest Twoją wielką fanką! Buziaki, Mal & bibusie ;*

    OdpowiedzUsuń
  23. Niewiele skąłdników i wykonanie proste. I jak tu się nie skusić??? Chyba sie nie da :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają pysznie, zaraz zabieram się do pracy:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam, ale mam jedną uwagę, ciastka są potwornie tłuste, ilość masła ograniczyłabym do 100g, tłuszcz mi się przelewał między palcami gdy je kształtowałam

    OdpowiedzUsuń