12 lut 2012

słońce w słoiku.

Skończył się wolny czas, zaczynam kolejny semestr studiów (za 1,5 roku do inż dopiszę mgr, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem) i coraz częściej stoję za barem w mojej pracy. Tym razem to Mama miała pewien pomysł i... powstało kilka słoiczków przepysznej konfitury z pomarańczy.



Osobiście najbardziej lubię "czyste" smaki. Nie lubię konfitur powstających z mieszania różnych owoców, więc ta, którą od kilku dni ze smakiem zjadam na śniadanie, jest moją ulubioną wersją.
Jeśli chcecie zrobić taką konfiturę potrzebne będą:

1, 5 kg pomarańczy,
2 cytryny,
250ml dobrej wody,
1 kg cukru

Wszystkie owoce trzeba bardzo dokładnie wyszorować. Za pomocą obieraka do ziemniaków/innych warzyw trzeba ściąć cienką warstwę skórki w taki sposób, aby białe części skórki zostały na owocach. Ściętą skórkę kroimy na cieniuteńkie paseczki. Z owoców ściągamy białą część skórki i wyrzucamy. Owoce kroimy na plasterki. W dużym słoju lub misce układamy warstwami skórkę z pokrojonymi w plastry owocami. Zalewamy 250ml wody mineralnej i zostawiamy na 24h.
Następnego dnia zawartość słoja/misy przekładamy do garnka i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Odkrywamy i po ok 40min smażenia na wolnym ogniu dosypujemy cukier. Smażymy usuwając w trakcie "piankę", która tworzy się na powierzchni. Kiedy konfitura będzie gotowa (odrobina położona na spodeczek po ostygnięciu jest zastygnięta), gorącą wkładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i na ok 30min stawiamy na wieczkach. Po tym czasie można odwrócić słoiczki. Dobrze zapasteryzowany słoiczek nie będzie "klikał" nakrętką.



Konfitura najlepiej smakuje z chlebem bądź z bułeczką z masłem. Szczerze polecam zrobienie swoich własnych słonecznych przetworów, bo smak przywodzi na myśl lato i daje nadzieję na cieplejsze dni.



Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka.

11 komentarzy:

  1. Jest piękna! Polecam Ci też mandarynkową - robiłam i smakuje wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio pomarańcza w mojej głowie :) Czy cukier można bezkarnie zastąpić fruktozą?

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja polecam Ci też grejpfrutową :)
    kwaśna, ale pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. więc,życzę powodzenia w dalszym kształceniu!mam nadzieję,że wszystko pójdzie gładko:)ja sama dopiero wybieram się na studia i to czekania już mnie irytuje..ale będzie dobrze;)
    a,konfiturę zrobiłam dość niedawno,pyszna jest,tylko szkoda,że wyszły mi tylko 2 małe słoiczki;)
    pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, chyba też sobie zrobię. A póki co otworzyłam dziś pierwszy słoik z konfiturą z malin. Nie ma to jak letnie smaki w środku zimy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki wspaniały pomysł i cóż za ożywczy kolor! Wymarzony na taki ziąb. :) Jak nic zaszaleję i też zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jutro obkupie sie w pomarańcze i do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają wysmienicie
    aż ślinka leci
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty i fajny przepis, a prezentuje się niezwykle smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak! Uwielbiam konfiturę z pomarańczy!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń