Tarta botwinkowa z fetą, miodem i tymiankiem
Potrzebujemy:
opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek botwinki (z buraczkami)
1 łyżka jasnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1opakowanie sera feta
świeży tymianek
Botwinkę razem z buraczkami drobno kroimy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę miodu. Całość dokładnie mieszamy. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiekamy przez 10min.
Dziś podałam tartę od razu w dwóch porcjach - nie lubię jej kroić i nakładać na talerze, bo zawsze się rozpada. Zrobiłam więc z ciasta francuskiego dwa plastry. W każym zawinęłam brzegi, ponakłuwałam i nałóżyłam nań podpieczoną botwinkę. Na wierzchu rozkruszyłam po połowie fety, dodałam po 1 ząbku czosnku, pokroiłam po sporym pęczku tymianku (na zdjęciu tymianek na dwie porcje) i włozyłam do piekarnika. Piekłam tarty ok 15-20min. Lepiej mocniej zezłocić brzegi, bo wtedy ciasto pod buraczkami lepiej się dopiecze.
Spróbujcie koniecznie tego szybkiego i pysznego dania! I dajcie znać, czy i Wam zasmakowało. Ja jestem od tej tarty uzależniona i na pewno tego lata jeszcze kilka razy zagości na naszym stole.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka
Przymierzałam się do tego przepisu, ale moja dzika rodzinka zaprotestowała :(
OdpowiedzUsuńKatesz, to zrób ją dla siebie! Trzeba się troszczyć o siebie i robić sobie przyjemności. Polecam! :)
UsuńPyszna jest :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Spróbuję.
OdpowiedzUsuńmmm pychota! muszę sobie zrobić :)))
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda przepysznie! Szczerze mówiąc nie przepadam za smakiem buraków, ale to wygląda tak apetycznie, że chyba się skusze:)) Pozdrawiam Cię słonecznie:)
OdpowiedzUsuńhttp://my-homeonthehill.blogspot.com/
Ok, dam znać co mi z tego wyszło:)
OdpowiedzUsuńAle masz piękny talerz :) :)
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie wpadła na takie połączenie, ale po prostu muszę to zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
I ja skorzystam z przepisu, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńwidziałam ten przepis, też go wypróbuje :) super smacznie to u ciebie wygląda
OdpowiedzUsuńnaprawde wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpokochałam ją miłością bezwzględną! z białym winkiem..... hmmm; zamiast fety dają ser kozi, polecam!
OdpowiedzUsuń